Strčte si ty boty do ...

22. 06. 2016 6:00:17
Návštěva u přátel, kolegů, klientů, ať už na kávu, oběd, či k jiné příležitosti bývá někdy více jindy méně příjemná záležitost a navíc ne nijak výjimečná. Ovšem i zde člověka může potkat několik záludností.

Obecně etiketa hovoří o tom, že zouvat návštěvu je nevhodné. Leč u nás a ještě v několika zemích, jako například v Japonsku, kde je to spíše věcí společenské tradice, se návštěvy zouvají, nebo alespoň přezouvají. Častým scénářem je, zout se před dveřmi, boty zaparkovat vedle rohožky a doufat, že při odchodu tam ještě budou. Pak je i příjemné slyšet větu: „Strčte si ty boty do botníku vevnitř, ať vám je nikdo nesebere“.

Nicméně i u nás se pomalu dostává do povědomí nezouvání návštěv. Vede k tomu několik pozitiv. U oficiální návštěvy, kdy přijde host v obleku, nebo dáma v kostýmu či večerních šatech, působí tato návštěva naboso celkem směšně a celá událost může působit jako degradace osobního kreditu. Nehledě k tomu, že i dírka na ponožce či punčoše může snadno způsobit velmi nepříjemné pocity a po dobu návštěvy se host nebude cítit zrovna komfortně. A co teprve, pokud má problémy se specifickým odérem nohou.
Vyřeší to nabídnuté pantoflíčky? Tomu moc nevěřím. Spíše to může přivodit trapasy. Špatně zvolená velikost přezůvek návštěvě sebejistotu nepřidá a pokud vytasíte čtyři páry pantoflí, ať si ctěný host vybere, tak to bude v předsíni vypadat spíše jako v obuvnictví při zkoušení nových bot.
Navíc by bylo vhodné nenabízet pantofle, které už mělo na nahou nespočet návštěv. To opravdu nepůsobí hygienicky a už vůbec ne v úctě k danému člověku.

A teď babo raď. Někdo zouvá, jiný ne a jak se v tom mám vyznat já? Jako hostitel mohu všemu výše uvedenému předejít snadno. Návštěvy nezouvat. Čili pobídnout návštěvu, aby si boty nezouvala, i když třeba budu muset po návštěvě vytřít, nebo vyluxovat. Nicméně i přes to se daný host může cítit nepříjemně, že vám doma chodí v botách. Přeci jen je zouvání zažitý zvyk. Ale i tomu se dá předejít. Stačí, když si hostitel před příchodem návštěvy též obuje boty, čímž budou oba na stejné úrovni a host se bude cítit daleko lépe.

Pokud jste hostitel, je to v jádru snadné. Opačný problém nastává, jdete-li na návštěvu k významné osobě, třeba klientovi nebo nadřízenému. V tu chvíli jako host nevíme, jak to u hostitele chodí, proto je dobré se připravit na obě varianty.
Na tu zouvací variantu tím, že zvolíme správně ponožky, čímž minimalizujeme možnost jejich protržení cestou. Umytí nohou rozhodně také nebude na škodu.
Na druhou variantu se můžeme připravit tak, že zvolíme obuv, která v domácnosti nenadělá velkou paseku. Tzn. boty s nulovým nebo minimálním vzorem podrážek, abychom nenanesli hostiteli do obývacího pokoje pestré vzorky okolní půdy, což jistě nepřivítá s radostí ani zarytý zahrádkář. Před příchodem k domu, pak boty překontrolovat a případně vyčistit od velkých nečistot, aby nás výzva k nezouvání nezaskočila obavou, že nám z bot něco vypadne vprostřed místnosti.
Následně před vstupem do bytu, či domu, kdy nám hostitel otevře, můžeme naznačit zouvání bot a počkat jak hostitel zareaguje. Pokud po nás hodí papuče s bambulí, tak je to jasné. Pokud neřekne nic a čeká, nezbude nám, než odhalit textilní zázemí našich nohou. A pokud nás vyzve, ať se nezouváme, máme vyhráno. Zvlášť pokud i on je obut do adekvátní obuvi.

O zouvání a nezouvání by se zkrátka dalo psát mnohem více a mnohem déle, nicméně to nejsprávnější řešení v naší domovině neexistuje a je potřeba hlavně vědět a improvizovat. Tudíž to rozhodně není pobídka k tomu, abychom svým známým vlítli do obýváku v pohorkách pod praporem etikety, ta je přece hlavně o toleranci a empatii. Navíc naši dobří přátelé nám jistě rádi odpustí i nějakou tu dírku na ponožce, nebo pokud si přineseme vlastní přezůvky. Ale jsou momenty, kdy je dobré vědět, že pokud nám někdo řekne „Nezouvejte se“, není to jen prázdné gesto a že vejít po této výzvě k někomu do bytu v botách není prohřešek proti slušnému chování a etiketě, ba naopak.

Autor: Petr Hrach | středa 22.6.2016 6:00 | karma článku: 14.03 | přečteno: 826x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 577 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 1996 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 286 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1873

Bohém, poetik, psavec a potenciální anomál. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...